meningomyeloseele.fi > kuntoutus > apuvälineet > ortoosit

   KUNTOUTUS

ORTOOSIT

Mirjami Jolma
6.11.2004



Takaisin sivun alkuun

ORTOOSEISTA LYHYESTI

MMC-lapsen tärkeimmät apuvälineet ovat useimmiten ortoosit eli jalkatuet, joilla pyritään välttämään ja/tai hoitamaan jalkojen virheasentoja sekä tukemaan jalkoja pystyasennossa. Niillä voidaan usein mahdollistaa seisominen ja kävely lihasten toiminnan vajauksista huolimatta. Ortoosit voivat olla tukipohjallisten kaltaiset tai ulottua lähes kainaloihin saakka, tai mitä tahansa siltä väliltä. Ne valmistetaan yleensä pienillä lapsilla etupäässä muovista, isommilla lapsilla ja aikuisilla käytetään enemmän hiilikuitua ja metalliosia. Ortoosit tehdään aina yksilöllisesti kullekin käyttäjälle jaloista otetun kipsimallin perusteella. Ortoosit ovat varsin arvokkaita, mutta käyttäjän tulee saada ne ilmaiseksi hoitavan sairaalan kautta maksusitoumuksella.

Ortoosien tarve voidaan määritellä karkeasti toiminnallisen vammatason mukaan. Seuraavaksi esitellään ortoosityyppejä tämän jaon mukaisesti.

Takaisin sivun alkuun

SAKRAALINEN VAMMA

Tukipohjallinen, eli "dfo" (dynamic foot orthosis), tai nilkkamittainen ortoosi, eli "dafo" (dynamic ankle foot orthosis), joita on submalleolaarinen ( eli kehräluun alapuolelle ulottuva), supramalleolaarinen (eli kehräluun yläpuolelle ulottuva), dorsifleksiorajoituksella, (eli rajoittaa nilkan koukistusta). MMC:ssä hyvinkin matalissa vammoissa nilkan ojennusvoima on puutteellinen ja ilman dorsifleksiorajoitusta nilkat painuvat koukkuun, mistä seuraa, että polvet ja lonkatkin koukistuvat, joten tämä ortoosityyppi on yleisin sakraalisissa vammoissa käytetty säärimittaisen "Ferrari"-ortoosin ohella.

Takaisin sivun alkuun

LUMBOSAKRAALINEN VAMMA

Säärimittainen "Ferrari"-ortoosi, jossa nilkan liike on hyvin rajoitettu jotta polven ojennusta saadaan parannettua, tai reisimittainen "Ferrari"-ortoosi, jonka reisiosa pitää polvia suorassa linjassa sääreen nähden ja tukee niitä.

Takaisin sivun alkuun

LUMBAALINEN VAMMA

Reisimittainen "Ferrari"-ortoosi polvilukolla, jota tarvitaan jos polven ojennusvoima ei riitä, tai lantio-osallinen ortoosi, jossa lantionivelen liikkuvuus voi vaihdella yksilöllisen tarpeen mukaan. Korkeammissa vammoissa, joissa lonkkien oma liike ei riitä vuorotahtiseen kävelyyn, tarvitaan resiprokaattorillisia lantiomittaisia tukisidoksia, eli "rgo":a, jotka toimivat siten, että painon siirtyessä toiselle jalalle resiprokaattori siirtää toista jalkaa eteenpäin.

Takaisin sivun alkuun

TORAKAALINEN VAMMA

Vaikka torakaalisissa vammoissa pyörätuoli onkin pääasiallinen liikkumismuoto, on resiprokaattorillisilla korkealle ulottuvilla sidoksilla (parawalker) mahdollista kävellä kävelytelineen tai kyynärsauvojen avulla lyhyitä matkoja. Samoin on mahdollista (jos jokin sairaala suostuu myöntämään maksusitoumuksen) hankkia seisomateline, jolla on mahdollista "kävellä" siirtämällä painoa puolelta toiselle (swivel walker), tai samalla tavalla toimiva kävelyalusta (foot walker), johon voi liittää yksilöllisen seisomakourun, jollaisia aikaisemmin käytettiin enemmän matalammissakin vammatasoissa.

Takaisin sivun alkuun

Kuvien käyttöoikeudesta kiitämme Orthonova oy:tä, josta saa lisätietoja erilaisista ortooseista ja niiden käyttötarkoituksista.